Kultura Tradycje

Pierniczki – najlepsze przepisy!

Magiczny, przedświąteczny czas większości z nas kojarzy się z ulubionymi tradycjami, takimi jak chociażby ubieranie choinki, wybieranie i pakowanie prezentów dla najbliższych, palenie świec adwentowych oraz… przygotowywanie pierniczków. Śmiało można powiedzieć, że bez pierniczków nie ma Świąt Bożego Narodzenia! Wszak cudowny korzenny zapach, który unosi się po domu w trakcie pieczenia pysznych pierniczków, jest nieodzownym elementem świątecznego wystroju. 

W Internecie można znaleźć całą masę różnych przepisów przepisów na pierniczki. Jedne z nich są trudniejsze, inne łatwiejsze, w jednych ciasto należy uprzednio mrozić, w innych nie. Poznaj naszym zdaniem najlepsze przepisy na pierniczki i sprawdź jakich składników będziesz potrzebować do ich przygotowania. Śmiało zaangażuj pociechę do wspólnego pieczenia i razem przygotujcie najwspanialsze i najsmaczniejsze pierniczki na święta, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Wspólne gotowanie i pieczenie to doskonały pomysł na spędzenie czasu wolnego! Tylko u nas – przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe, które przygotujesz z pociechą w domu! 

Łatwy przepis na pierniczki świąteczne

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 torebka gotowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Przygotowanie 

  1. Mąkę przesiej na stół, wlej na nią gorący miód i wymieszaj, poprzez przecinanie nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawę do piernika, a następnie masło i jedno jajko. 
  2. Stopniowo wlewaj gorące mleko i w tym samym czasie zagniataj ręką ciasto, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. 
  3. Na stole ponownie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na średnio-gruby placek, a następnie foremkami wykrawaj pierniczki. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia w odstępach co 2 cm.
  4. Pierniczki upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez 10-12 minut. 

pierniczki

Przepis na pierniczki korzenne

Składniki

  • 125 g masła
  • 25 g smalcu 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie

  1. Ubij mikserem miękkie masło wraz ze smalcem i cukrem pudrem na puszystą masę przez 7 minut, po czym dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
  2. Dodaj miód, przyprawę korzenną i cynamon, po czym całość zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i znów zmiksuj, aż do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  3. Uformuj kulę z ciasta. W razie potrzeby możesz obtoczyć ciasto mąką, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.
  4. Gotowe ciasto podziel na 3 części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymaj w lodówce. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. 
  5. Podsyp stół mąką i część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz przez 10 minut, a resztki ciasta z pierwszej partii połącz z ciastem na drugą partię i ponownie wycinaj ciasteczka piekąc. 

Przepis na pierniczki bezglutenowe 

Składniki 

  • 200 g zmielonych migdałów 
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 30 g mąki ziemniaczanej 
  • 30 g mąki kokosowej 
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • 100 g miodu
  • 80 g oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski wsyp zmielone migdały, dodaj wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W rondelku rozpuść miód razem z olejem kokosowym.
  3. Mikserem przez 10 minut ucieraj żółtka.
  4. Do miski z mąką dodaj miód z olejem kokosowym, wymieszaj, po czym dodaj jogurt, żółtka i znów delikatnie wymieszaj całą masę łyżką.
  5. Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką kokosową i rozwałkuj na średnio-gruby placek.
  6. Wycinaj pierniczki i układaj je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz przez 10 minut. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: